Головна » Новини » Відбувся Університет "Молодь і закон"
11:21
Відбувся Університет "Молодь і закон"

       8 грудня 2015 року під керівництвом методиста Івано-Франківського державного центру естетичного виховання Капанюк О. І. в Івано-Франківському професійному будівельному ліцеї відбулось проведення Університету правових знань «Молодь і закон» на тему: «Основоположні права і свободи громадянина».

       Лектором даного заходу був Чорноус Володимир Ярославович – юрист, старший викладач кафедри теорії та історії держави і права Івано-Франківського факультету Національного університету «Одеська юридична академія, керівник безкоштовної юридичної приймальні ГО «Громадський форум Івано-Франківська».

       Університет був приурочений до проведення в області Всеукраїнського тижня права.

На захід були запрошені учні з Івано-Франківського вищого професійного училища № 3 та Івано-Франківського професійного політехнічного ліцею.

       Володимир Ярославович почав свій виступ з тези, що терміни «права» і «свободи» поєднуються єдиною правовою природою суб'єктивного права, хоча вони не тотожні.

       Термін «права» передбачає конкретні напрями діяльності людини, тобто вказує міру її можливої поведінки, закріплену в нормативно-правових актах (право на працю, право на освіту та ін.). Права гарантуються, забезпечуються державою.

       Термін «свободи» підкреслює широкі можливості людини, не позначає конкретних результатів, а націлює на самостійний вибір індивідом варіанта своєї поведінки (свобода слова, свобода преси, свобода договору та ін.). Зазвичай гарантією свобод є лише невтручання держави у сферу їх реалізації.

       Одним з найоптимальніших шляхів формування правової свідомості та правової культури у молоді - є засвоєння своїх основних прав та обов’язків.

        Зокрема, учні професійно-технічних навчальних закладів для законодавчої орієнтації в подальшому житті та професійній діяльності повинні здобути необхідний мінімум правових знань, а саме своїх конкретних прав, свобод і обов’язків.

       Летор чітко перерахував основоположні права громадян України, які знаходять своє відображення в Основному законі держави – Конституції України 1996 року. Також Володимир Ярославович дав чітку характеристику і розмежував їх від свобод людини, які нерідко плутають, оскільки ці два поняття є схожими за своєю правової природою.

       Варто відзначити, що знання своїх прав розкриває можливості доцільного і розумного використання правових цінностей для реалізації власних інтересів, задоволення потреб, що виникають у повсякденному житті людини. Знання своїх прав, регламентованих законодавством, створює умови для активної соціальної, політичної, правової діяльності людини, що особливо важливо в умовах сучасного державотворення та створення цивілізованого правопорядку в Україні.

 

Переглядів: 407 | Додав: ifdcev | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Зареєструватись